logo 5 tips om de leesbaarheid van je webteksten te verbeteren - Antum
Blog
3 min
08 sep, 2022
Tyra Gómez
Dit bericht is meer dan één jaar oud. De inhoud van dit bericht kan inmiddels verouderd zijn.

5 tips om de leesbaarheid van je webteksten te verbeteren

De leesbaarheid van een blog of ander soort webtekst is erg belangrijk. Het zorgt namelijk voor een betere gebruikerservaring. De bezoeker kan sneller door je teksten heen lezen én het heeft SEO voordelen. In deze blog geef ik je 5 tips om de leesbaarheid van jouw webteksten te verbeteren. 

 

leesbaarheid

Hoe wordt de leesbaarheid gemeten?

Het is belangrijk om in de eerste plaats voor je bezoekers te schrijven. Dat betekent dat de leesbaarheid van je tekst essentieel is – om je daarna op SEO te kunnen richten. De leesbaarheid wordt door Google beoordeeld o.b.v. de Flesch Reading Ease methode. De Flesch Reading Ease is een veelgebruikte leesbaarheidsformule waarmee het leesniveau van een tekst kan worden vastgesteld.

  • 0-30: academici
  • 30-50: studenten
  • 50-60: hoger middelbaar onderwijs
  • 60-70: lager middelbaar onderwijs
  • 70-80: groep 8 basisonderwijs
  • 80-90: groep 7 basisonderwijs
  • 90-100: groep 6 basisonderwijs

 

Tip 1: niet meer dan 20 woorden per zin

Een goede afwisseling van langere en kortere zinnen verhoogt de leesbaarheid van jouw tekst. Varieer daarom de lengte van zinnen. Soms is één woord genoeg. En soms heb je er 25 nodig. Langere zinnen kan je beter opdelen in meerdere stukken. Dit maakt je inhoud leesbaarder en gebruiksvriendelijker, die beide belangrijk zijn voor SEO. Probeer zeker 75% van de tekst binnen de marge van 20 woorden per zin te laten vallen.

Tip 2: korte alinea’s

Door ervoor te zorgen dat er voldoende witruimte rond je tekst is, zullen lezers gemakkelijker kunnen verwerken en begrijpen wat je geschreven hebt. Dat betekent dat je alinea’s kort moet houden. Na elke 300 woorden is het belangrijk om een nieuwe subkop te plaatsen. Zo blijft de tekst overzichtelijk en goed te scannen voor zowel de bezoeker als de zoekmachine.

Tip 3: vermijd complexe woorden

Als je wilt dat je SEO teksten gemakkelijk leesbaar zijn, vermijd dan het gebruik van jargon of moeilijke woorden. Ook het aantal lettergrepen in een woord wordt meegerekend in de complexiteit. Gebruik taal die voor iedereen begrijpelijk is. Dit maakt het voor lezers gemakkelijker om zich met je inhoud bezig te houden, en komt uiteindelijk je SEO inspanningen ten goede. In het algemeen geldt: hoe gemakkelijker je teksten te lezen zijn, hoe beter ze presteren in zoekmachines.

Tip 4: schrijf in de actieve vorm

Bezoekers ervaren SEO teksten met actief taalgebruik als het prettigst. Actief taalgebruik betrekt lezers en houdt hen bij de tekst betrokken. Je zorgt ervoor dat je in de hele tekst actieve taal gebruikt, zo blijft de leesbaarheid goed. Plaats minstens 90% van de zinnen in de actieve vorm, 10% mag passief zijn. Schrijf in de tegenwoordige tijd en laat (te veel) hulpwerkwoorden achterwegen.

Actieve zin: de content marketeer schrijft de blogs.
Passieve zin: de blogs worden door de content marketeer geschreven.

Tip 5: maak gebruik van kopteksten

Als je je tekst in korte alinea’s verdeelt met een pakkende en activerende kop erboven, kan je bezoeker gemakkelijk alleen die alinea’s lezen die op dat moment interessant voor hem of haar zijn. Dit maakt je tekst minder tijdrovend en dus prettiger om te lezen. Dit is vooral belangrijk als het om SEO gaat: als je tekst gemakkelijk te lezen is, zullen mensen eerder geneigd zijn langer op je site te blijven, wat aan zoekmachines een signaal geeft dat je site relevant en nuttig is.

Wil je controleren of jouw teksten goed leesbaar zijn?

Er zijn diverse tools om de leesbaarheid van jouw webteksten te controleren. Als je WordPress gebruikt, kan de Yoast SEO plugin je meteen helpen de leesbaarheid van je blogs en teksten te controleren. De plugin geeft je zowel een SEO score als een leesbaarheidsscore voor elke tekst, zodat je kunt zien of de tekst leesbaar genoeg is. Via de betaalde software SEMrush worden er analyses losgelaten op de geschreven content. Ook kan je hier middels de SEO content template teksten schrijven die direct gecontroleerd worden op leesbaarheid. Verder zijn er online meerdere (gratis) tools te vinden om de readability van jouw webteksten te controleren.

Terug naar het overzicht