logo Wat is een backend developer - Antum

Wat is een backend developer?

In de kennisbank van Antum Digital Agency worden de belangrijkste begrippen van ons vak aan u uitgelegd. Je vindt hier alles over online applicaties, UX design, websites, webshops en portalen. Op deze pagina behandelen we de vraag:
Wat is een backend developer?

Wat is een backend developer?

Een backend developer is een ontwikkelaar bij een webdesign bureau die werkt aan de achterkant van een (online) applicatie of website, dus de backend. Hij of zij is verantwoordelijk voor de technische aspecten van een online applicatie en gebruikt een programmeertaal of framework om deze te laten functioneren, waarin zij gespecialiseerd zijn. Een backend developer heeft naast het ontwikkelen van applicaties ook de taak om deze uitvoering te testen op veiligheid en efficiรซntie.

Een backend ontwikkelaar is verantwoordelijk voor de functionaliteit van de website of applicatie die een gebruiker te zien krijgt. Ze werken nauw samen met frontend ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat de gebruikersinterface goed werkt. Een backend ontwikkelaar moet een sterk probleemoplossend vermogen hebben en in staat zijn om problemen snel op te lossen. Ze moeten ook een goed begrip hebben van databases en server-side programmeertalen.

Wat is backend?

De backend (achterkant) van een website of applicatie is voor de onzichtbare processen die aandrijven. Dit kan van alles omvatten, van het beheren van databases tot het afhandelen van gebruikersauthenticatie. Vaak werken backend ontwikkelaars in een CMS, de laag tussen frontend en backend. Zo kunnen ze de site beheren zonder alles van de grond af te hoeven coderen. Voor andere gebruikers in deze laag onzichtbaar