Zorg dat je op het internet, als je stukken overneemt van andere internetbronnen altijd rekening houdt met auteursrecht. Elke tekst is door iemand geschreven, als je deze zonder bronvermelding overneemt dan schendt je dit recht. Het is altijd het beste om de teksten op je website gewoon zelf te schrijven, en niet te copy-paste van een andere site. Heb je een nieuwsberichtenpagina of blog je veel op je website? Ga dan zéker niet klakkeloos nieuwsberichten overnemen van nieuwssites als ad.nl of nu.nl. Deze sites hebben continue opsporingsprogramma’s online aan het werk die hun eigen nieuwsberichten opsporen die niet op hun website staan. Hebben ze die gevonden? Dan sturen ze je een gepeperde rekening en komt dat misschien wel kleine stukje tekst online je duur te staan. Het enige dat je wél mag doen, is een korte inleiding van het stuk overnemen (een paar zinnen), met daaronder een link naar het oorspronkelijke bericht.
Als je teksten schrijft zoals ik in je eigen woorden, is het altijd wel zo netjes om de websites waar je informatie uit haalt als bronvermelding eronder te vermelden.
Even een plaatje van Google afhalen en op je website plaatsen? Geen slim idee. Ook op afbeeldingen zit auteursrecht. Zorg er altijd voor dat alle foto’s die je online plaatst gratis of betaalde stockfoto’s zijn. Hierdoor weet je zeker dat je niets ‘jat’ en er geen boete aan je broek hangt.
Waarschijnlijk zal niet direct je website offline gaan als je wat foto’s en afbeeldingen kopieert. Maar dat is nu juist het enge. Als je niet goed op de hoogte bent van auteursrecht loop je wel het risico dat je website offline gaat of een boete krijgt. Zorg er dus voor dat je op dit gebied goed ingedekt zit, scheelt je een hoop gezeur en geld.
Wil je meer weten over auteursrecht? Kijk dan even op www.auteursrecht.nl. (tevens de bron)