logo Wat is de OTAP methodiek? - Antum
Verdieping
2 min
09 apr, 2019
Ivor Koen
Dit bericht is meer dan één jaar oud. De inhoud van dit bericht kan inmiddels verouderd zijn.

Wat is de OTAP methodiek?

OTAP is een methode die we bij Antum altijd gebruiken om aanpassingen aan websites en applicaties door te voeren. OTAP staat voor Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie. Dit zijn de fases die doorlopen worden bij ontwikkelingen aan uw website. In dit artikel verhelderen we hoe deze fases eruit zien en wat gebruik van de OTAP methode voor uw online applicatie zoals een webshop, website of portaal betekent.

Fase 1: Ontwikkeling

Een applicatie of een verandering eraan wordt eerst ontwikkeld in een offline ontwikkelomgeving. In deze offline werkomgeving kan het team van developers veilig werken aan de ontwikkeling van een online applicatie. Wanneer de ontwikkelomgeving wordt afgesloten wordt er een versie van de applicatie gekopieerd in een versiebeheer programma.

Fase 2: Test

Wanneer het development team tevreden is met de nieuwe ontwikkelingen, moeten deze getest worden. Dit gebeurt op een zogeheten testserver. Hier worden zowel de technische als de functionele aspecten van de applicatie geanalyseerd. De resultaten van de test komen weer terecht bij de developers. Die kunnen op hun beurt weer de naar boven gekomen risico’s tackelen. Ook opdrachtgevers krijgen de mogelijkheid om ontwikkelingen te testen voor deze online verschijnen.

Fase 3: Acceptatie

Wanneer de online applicatie of een onderdeel daarvan helemaal getest en ontwikkeld is wordt deze in een acceptatie omgeving gezet. Hier kan de opdrachtgever bekijken of de veranderingen naar wens zijn. De functionaliteit en performance van de applicatie worden in beeld gebracht, zonder dat de huidige website offline hoeft of niet naar behoren zal functioneren.

Fase 4: Productie

Pas wanneer de opdrachtgever en de developers helemaal tevreden zijn met het functioneren van de applicatie, zal deze online gezet worden. De productieomgeving zal exact hetzelfde zijn als de acceptatieomgeving. Dit omdat er zo geen ruimte wordt geboden aan ongeteste elementen. De productieomgeving is pas het moment waar veranderingen online komen en dus zichtbaar voor de klanten.

Wat betekent de OTAP methodiek voor uw online applicatie?

De OTAP methodiek is dus een manier van testen en ontwikkelen. Zoals hierboven uitgelegd is te zien dat er veel offline ontwikkeld en getest wordt vóór veranderingen aan de website ook echt online zichtbaar zijn. Dit betekent dus dat veranderingen aan uw applicatie alleen online zichtbaar zijn wanneer alle functies correct presteren. Bij het doorvoeren van veranderingen aan uw website blijft de huidige versie zichtbaar voor klanten, totdat de nieuwe versie volledig naar behoren functioneert. Zo kunnen we de continuïteit van uw online applicaties waarborgen.

 

De OTAP methodiek wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat bezoekers nooit iets afwijkends te zien krijgen. Dit vormt een onderdeel van online veiligheid. Wilt u meer weten over hoe wij de veiligheid van uw online applicatie of website kunnen optimaliseren? Lees dan hier verder of neem vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar het overzicht

Bekijk meer

Updates bekijken

Veel gestelde vragen

Hoe werkt de OTAP methode?

OTAP staat voor Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie. Er wordt in 4 verschillende fases aan de website gewerkt voordat deze live gezet wordt.

Waarom de OTAP methode gebruiken?

De belangrijkste reden is dat de kans op fouten op een website minimaal is. Alle aanpassingen en updates worden offline goed nagekeken voordat deze live worden gezet. De OTAP methodiek wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat bezoekers nooit iets afwijkends te zien krijgen.