logo Lossy vs Lossless - Antum
Update
1 min
03 feb, 2019
Ivor Koen
Dit bericht is meer dan één jaar oud. De inhoud van dit bericht kan inmiddels verouderd zijn.

Lossy vs Lossless

Voor iemand die zich nog nooit bezig heeft gehouden met het verkleinen van bestanden, zullen deze termen volledig onbekend zijn. Het zijn dan ook twee behoorlijk specifieke vaktermen. Kort gezegd zijn dit technieken die bestanden kunnen verkleinen, zonder dat er kwaliteitsverlies op plaatsvindt. Althans dat laatste wordt vaak beweerd. Wil je afbeeldingen verkleinen in jouw website? Dan is het verstandig om goed te controleren of deze er niet in kwaliteit op achteruitgaan.

 

Door de data van bestanden op een efficiëntere manier in te delen zijn deze technieken in staat bestanden te verkleinen. Het is bijvoorbeeld veel efficiënter om eenmalig te zeggen “200 rode pixels” in plaats van daadwerkelijk “rode pixel, rode pixel, rode pixel.. (*197)” te zeggen.
Op deze manier kunnen bestanden tot wel 80% verkleind worden.</p>

Verschil tussen lossless & lossy

Lossless en lossy zijn technieken die bestanden kunnen verkleinen. Er zit echter één groot verschil tussen beide technieken. Bij lossless zal het bestand worden verkleind bij het comprimeren, maar zal de oude staat weer teruggezet kunnen worden. De originele data blijven dus bestaan. Bij lossy is dit niet het geval. De originele data worden overschreven met de nieuwe, gecomprimeerde, data. Bij afbeeldingen zal je het origineel veelal niet terug willen zetten en kunnen dus beide technieken toegepast worden. Het is dan verstandig om voornamelijk naar het resultaat te kijken. Kortom: welke techniek zorgt voor de minste KB in het eindresultaat?

Tips voor verkleinprogramma’s voor afbeeldingen

Er zijn veel programma’s die het mogelijk maken om eenvoudig je afbeeldingen te verkleinen.
Wij van webdesign bureau Antum geven je een kleine selectie:

Terug naar het overzicht

Bekijk meer

Updates bekijken