cookiewall-tracking-cookies-privacy-AVG
Actualiteit

Cookiewall in strijd met AVG

Het plaatsen van een zogeheten ‘cookiewall’ is in strijd met de bepalingen in de Algemene Verordening Gegevensbescherming, zo heeft de Autoriteit Persoonsgegevens onlangs bepaald. Een cookiewall die bezoekers voor de keuze stelt om tracking cookies toe te staan of de site niet te kunnen bezoeken biedt geen vrije keuze. Daarom worden websites nu verplicht toegankelijk te blijven, ook als de bezoeker geen tracking cookies accepteert.

Tracking cookies

Het digitaal volgen en vastleggen van surfgedrag op internet gebeurt via tracking cookies. Deze volgsoftware is een van de grootste verwerkingen van persoonsgegevens. Tracking cookies volgen uw internetgedrag op de website die u bezoekt en de websites die u erna gaat bezoeken. Deze gegevens worden door internetmarketeers gebruikt om o.a. zeer gerichte advertenties te tonen.

Toegang tot website zonder cookiewall

Bedrijven moeten toestemming geven om tracking cookies of andere volgsoftware te mogen plaatsen. De privacywet is er immers om mensen te beschermen tegen het zonder toestemming verwerken van hun persoonsgegevens. Op sommige websites verschijnt er een cookiewall waarin tracking cookies geaccepteerd móéten om de website te kunnen bezoeken. Dit betekent dat de bezoeker eigenlijk geen vrije keuze heeft om de cookies af te wijzen, omdat men anders de website niet kan zien. Deze manier van mensen ‘dwingen’ hun persoonlijke gegevens af te staan is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens niet toegestaan en zal vanaf heden strenger gecontroleerd worden. Websites moeten toegankelijk blijven, ook als de bezoeker geen tracking cookies accepteert.

 

Meer weten over privacy op het internet? Lees een van onze andere artikelen over dit onderwerp.

 

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens 

Naar overzicht