logo Wat is UX Design? - Antum
Verdieping
4 min
01 okt, 2019
Dit bericht is meer dan één jaar oud. De inhoud van dit bericht kan inmiddels verouderd zijn.

Wat is UX Design?

Met de opkomst van het internet konden bedrijven zich een tijdje geleden nog van concurrenten onderscheiden door überhaupt een digitale presentie te hebben. Een website, webshop of portaal dienden toen aan zich al als een Unique Selling Point waardoor je een stapje voor kon lopen op andere aanbieders in dezelfde markt.

Deze fase hebben wij inmiddels – door de transitie naar het digitale tijdperk – achter ons gelaten en een digitaal product passend bij uw bedrijf is de nieuwe status quo geworden. Hierdoor hebben gebruikers meer keuze als ooit tevoren; google maar eens ‘Kapper Rotterdam’ en je krijgt honderden salons voorgesteld waarvan de eerste tientallen een review hoger dan 4 sterren hebben.

In deze zee van digitale applicaties kan de gebruiker soms door de bomen het bos niet meer zien en wordt het maken van een keuze (“Naar welke kapper moet ik nou wel gaan?”) steeds moeilijker. Om ervoor te zorgen dat een potentiële klant tóch voor u kiest – en niet één van die honderd anderen – is opvallen noodzakelijk. En dat kan met UX Design (User Experience Design).


Help gebruikers om voor u te kiezen

 

Wat is UX design?

User Experience Design (kort: UX Design) is het ontwerpen van gebruikersbelevingen. De behoeften die de gebruiker probeert te vervullen met uw product of dienst, het gevoel dat hij heeft als hij in aanraking komt met uw merk en de waarden die hem uniek maken. De beleving (experience) gaat verder dan het scherm breed is en omvat niet alleen wat de gebruikers op uw digitaal product zien maar speelt vooral in op het geheel.

Met een UX Design-aanpak ontwerpt men digitale producten die de gebruiker centraal stellen (Human Centered). Hierdoor zal uw applicatie beter inspelen op behoeften en waarden van de doelgroep waardoor zij een beleving zullen krijgen die goed bij hen past. Hierdoor kan u zich uiteindelijk weer onderscheiden ten opzichte van de concurrenten. Stel u hecht – op zoek naar een goede kapper – waarde aan een modern kapsel om mee te gaan met de tijd. Als u vanuit Google de eerste 5 resultaten gaat openen en eentje daarvan een blog-post heeft geschreven over “De top 10 kapsels van dit jaar”, dan kiest u er wellicht voor om daar een afspraak te maken, omdat u het gevoel krijgt dat de salon modern en van deze tijd is.

“Een digitaal product draait tegenwoordig om meer dan alleen een mooi ontwerp. Je kan een nog zo toffe website hebben, maar als deze niet aansluit op wat de gebruiker wilt dan heb je er weinig aan. Met UX kun je in de huid kruipen van je doelgroep en jouw applicatie optimaal aan laten sluiten op hen, om zo een grote meerwaarde voor ze bieden.”

– Jacki Gütting, UX Designer

UX draait om meer dan alleen een website

Hoe werkt UX design?

Om UX Design goed toe te kunnen passen is er onderzoek nodig. U moet kunnen begrijpen wie uw doelgroep eigenlijk is en wat zij van u verwachten. U moet erachter komen waarmee u gebruikers blij kunt maken en waardoor ze juist gefrustreerd raken. Ook moet u bepalen waarvoor uw merk eigenlijk staat en wat u de gebruiker te bieden heeft.

Om hier achter te komen zijn er diverse manieren van UX-research (bijna net zo veel als kappers in Rotterdam; geloof me). Deze variëren enorm in de hoeveelheid tijd en moeite die het kost en de aard van inzichten die u krijgt. Om deze concreter en behapbaar te maken, heeft Antum een UX-sessie ontwikkelt waarbij wij samen met onze klanten binnen enkele uren een basis begrip van zowel de doelgroep als ook merkidentiteit vastleggen om daarna een digitaal product te ontwikkelen die past bij beiden.

 


Onze UX sessie vormt de basis voor het digitale product

 

Waarom wij UX design gebruiken

Wij vinden het belangrijk dat de digitale producten die wij ontwikkelen enerzijds aansluiten op het merk van onze klant en anderzijds de gebruikers blij maken. De combinatie uit beiden zien wij als waardevolle symbiose en de sleutel tot een succesvol digitaal product. Samen met het stukje maatwerk dat wij gebruiken om een website, webshop of portaal optimaal aan te laten sluiten op het UX Design creëren wij hierdoor een sterke beleving.

Wat kan UX design voor u betekenen?

Naast dat een krachtige beleving kan helpen om u van uw concurrentie te onderscheiden, kan UX-Design ook een bijdrage leveren aan het behalen van uw conversiedoel. Om uw gebruikers te leiden naar die ene offerte-button of het winkelwagen icoontje moet u vanuit hun perspectief kunnen denken. Pas als u weet waarom zij daar zouden willen klikken, kunt u hierop inspelen.

UX Design is een voortdurend aspect dat zich steeds blijft ontwikkelen. Daarom is het ook nooit te laat om eraan te beginnen. Samen met Antum kunt ook u makkelijk en snel beginnen om UX Design toe te passen en uw gebruikers beter te begrijpen.

Terug naar het overzicht

Bekijk meer

Updates bekijken