logo Kwaliteit door OTAP - Antum
Update
2 min
17 jan, 2018
Ivor Koen
Dit bericht is meer dan één jaar oud. De inhoud van dit bericht kan inmiddels verouderd zijn.

Kwaliteit door OTAP

Stel je eens voor: een bezoeker klikt vol enthousiasme door je website heen en staat op het punt om contact met je op te nemen. Maar dan klikt hij of zij op een link en krijgt een foutmelding te zien. Door één klein foutje in de code van je website ben je de potentiële klant kwijt.

Dit soort fouten voorkom je door goed gebruik te maken van de OTAP straat, of een gedeelte hiervan. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

 

Inhoud

1. Introductie
2. De omgevingen
3. Echt nodig?
4. Tot slot

 

Introductie

Developers ontwikkelen aan de website, project managers controleren de website, editors vullen de website en bezoekers gebruiken de website. Prop je dit allemaal in één websiteomgeving, dan vraag je om problemen. Maakt de developer een foutje op een slecht moment, dan ben je weer een bezoeker op je website kwijt.

Om dit te voorkomen, is het aan te raden om in meerdere websiteomgevingen te werken. Zo zal een developer bijvoorbeeld nooit in een omgeving werken die de opdrachtgever of bezoeker te zien krijgen. Zijn er volgens de juiste methode omgevingen gerealiseerd? Dan krijgt je bezoeker alleen een uitvoerig geteste website te zien.

 

De omgevingen

De afkorting OTAP staat voor Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie, dé onderdelen van de ontwikkelstraat voor websites.

 • Ontwikkeling
  Dit is het domein van de developers. Geen opdrachtgever, project manager of bezoeker krijgt deze omgeving ooit te zien. Dit is de plek waar de magie plaatsvindt.
 • Test
  In deze omgeving wordt het werk van de developers uitvoerig getest. Elk onderdeel waarmee de developer klaar is, komt in deze omgeving te staan om getest te worden. De designers en project managers kunnen de website in deze omgeving uitvoerig testen, want deze omgeving zal jij als opdrachtgever nog niet te zien krijgen.
 • Acceptatie
  Als alles uitvoerig getest is, ben jij aan de beurt. Zijn alle onderdelen naar wens doorgevoerd? Dan kan de website gelanceerd worden.
 • Productie
  Dit is de omgeving die de bezoeker te zien krijgt en in deze omgeving wordt niet gewerkt

 

Echt nodig?

Is dit nou nodig voor elke website? Nee, zeker niet. Per website zal een internetbureau een analyse moeten maken om te bepalen welke omgevingen nodig zijn. Veel factoren kunnen hierbij een rol spelen, zoals; complexiteit, populariteit, hoeveelheid aanpassingen en gevoeligheid van de inhoud. Wel is het advies om met minimaal twee omgevingen te werken, omdat een developer simpelweg zijn eigen omgeving nodig heeft.

 

Tot slot

Dankzij de OTAP straat wordt er nooit gewerkt in de productie omgeving. Pas na uitvoerig testen, verschijnen aanpassingen in de omgeving voor je bezoekers. Je bezoekers ervaren op die manier altijd een betrouwbare website waar geen gekke dingen naar voren komen. Iets wat je uiteraard mag verwachten wanneer je een website laat ontwikkelen bij een internetbureau.

Terug naar het overzicht

Bekijk meer

Updates bekijken