logo Google markeert websites zonder SSL als 'Niet veilig' - Antum
2 min
17 jan, 2019
Ivor Koen
Dit bericht is meer dan één jaar oud. De inhoud van dit bericht kan inmiddels verouderd zijn.

Google markeert websites zonder SSL als ‘Niet veilig’

Fervente Google Chrome gebruikers is het wellicht al eens opgevallen dat Google dit jaar steeds meer focus legt op het gebruik van SSL certificaten in websites.

Voor wie even niet meer helder heeft wat een SSL nou precies is, hierbij wat uitleg in een notendop; een SSL certificaat zorgt ervoor dat de verbinding tussen de bezoekers van jouw website en de server beveiligd wordt. Dit doet een SSL door het versleutelen van de verstuurde data doormiddel van zeer strenge encryptie. Websites met een SSL certificaat herken je aan de HTTPS:// URL en het groene slotje voor deze URL.

Bezoek je sinds begin dit jaar met Google Chrome een website die gebruik maakt van een SSL certificaat, dan zie je een duidelijk ‘Veilig’ vermelding naast de URL.

 

De laatste wijzigingen van Google

Google heeft ervoor gezorgd dat sinds begin 2017, bij het bezoeken van een SSL website, er een duidelijke ‘Veilig’ vermelding komt te staan als je gebruik maakt van de Google Chrome browser.

Vanaf april 2017 is Google nog een stapje verder gegaan. In de Google Chrome browser staat nu de melding ‘Niet veilig’ op het moment dat de bezoeker op een pagina zijn/haar inloggegevens moet invullen. Op deze manier probeert Google bezoekers er zich van bewust te maken dat de inloggegevens die zijn gaan invullen niet beschermd zijn.

 

Nog een stapje verder

Google zit op dit gebied niet stil en heeft alweer de volgende maatregel aangekondigd. Per oktober 2017 zal er een update van de Google Chrome browser plaatsvinden die ervoor zorgt dat de melding ‘Niet veilig’ wordt weergeven op alle pagina’s waar een formulier staat. Heb jij dus een informatieve website met bijvoorbeeld onderaan elke pagina een nieuwsbrief formulier, dan zullen alle pagina’s als ‘Niet veilig’ gemarkeerd worden.

 

Onze verwachting voor de toekomst

Het is nog niet aangekondigd, maar kijkend naar de laatste ontwikkelingen lijkt het ons erg aannemelijk dat alle websites zonder SSL certificaat binnenkort worden aangemerkt als ‘Niet veilig’.

Hoog tijd dus dat alle websites een SSL certificaat hebben. In januari had nog maar 14,4% van alle bedrijfswebsites een SSL certificaat. Er is dus nog een lange weg te gaan.

Terug naar het overzicht

Bekijk meer

Updates bekijken