logo Wat is een webapplicatie - Antum

Wat is een webapplicatie?

In de kennisbank van internetbureau Antum worden de belangrijkste begrippen van ons vak aan u uitgelegd. U vindt hier alles over online applicaties, UX design, websites, webshops en portalen. Op deze pagina behandelen we de vraag:
Wat is een webapplicatie?

Wat is een webapplicatie?

Een webapplicatie is een programma (software) die vanuit de webbrowser bereikt kan worden. Een webapplicatie is dus eigenlijk een soort website, waarop je meer kan doen dan alleen kijken. Het verschil tussen een website en een webapplicatie is heel kort uitgelegd: Op een website wordt er informatie gepresenteerd dat bekeken kan worden. Op een webapplicatie kun je ‘iets doen’, zoals mailen, een agenda bijhouden, chatten etc. Denk bijvoorbeeld aan Gmail. Je gaat naar het webadres van gmail.com, dus eigenlijk naar een website, maar het feit dat je er functies kunt gebruiken waar een programma voor nodig is maakt het een webapplicatie. 

Voorbeelden van webapplicaties zijn:

Webapplicaties zijn er in veel verschillende vormen en maten. Ook kunnen er functies gecombineerd worden. Zo kan er bijvoorbeeld een Intranet zijn waarbinnen je met elkaar kunt communiceren, een planning kan bijhouden en informatie kunt bekijken. Om webapplicaties goed te laten draaien zullen deze onderhouden moeten worden.