logo Wat is open source software? | Internetbureau Antum
Update
2 min
17 jan, 2018
Ivor Koen
Dit bericht is meer dan één jaar oud. De inhoud van dit bericht kan inmiddels verouderd zijn.

Open Source software

Je hebt het vast wel is voorbij zien komen, Open Source. Maar wat is het nou precies? Software kan als Open Source worden beschouwd op het moment dat de broncode vrij beschikbaar is voor iedereen. Iedereen kan het gebruiken en iedereen kan mee helpen ontwikkelen aan deze software.

Open Source gebruik je dagelijks

Waarschijnlijk gebruik je dagelijks Open Source software zonder het zelfs door te hebben! Je gebruikt wellicht FireFox of Chrome als browser? Beide mogelijke gemaakt dankzij Open Source projecten. Of wat dacht je van de website waarop je deze blog leest? Zonder de Open Source projecten “Linux”, “PHP” & “MySQL” stond deze website niet online, net zoals bijna alle websites die online staan!

 

Hoe ontstaan deze projecten?

Vaak worden Open Source projecten gestart door een kleine groep programmeurs of zelfs door een individu met een goed idee. Wanneer een project populair wordt zullen er steeds meer programmeurs aansluiten, waardoor er een Open Source community wordt gecreëerd.

Wordt de software op een gegeven moment gebruikt door bedrijven? Dan is de kans groot dat deze bedrijven de software gaan sponsoren. Sommige van deze Open Source projecten groeien vervolgens zo hard dat ze op een gegeven moment door miljoenen mensen gebruikt worden!

 

De voordelen van Open Source

Open Source kent veel voordelen boven “gesloten” software. Voor het gemak heb ik een opsomming gemaakt van de belangrijkste voordelen naar mijn mening:

  • Snel nieuwe updates door grote community.
  • Niet gebonden aan één bedrijf. Iedereen kan de Open Source software gebruiken.
  • Kostenbesparing. De software is gratis te gebruiken.
  • Je zit nergens aan vast. Geen contracten waar je jaren aan vast zit.
  • Weinig fouten en snelle oplossingen. Door de grote community zijn fouten vaak snel gevonden én opgelost.

Nu zijn er natuurlijk ook nadelen te bedenken voor het gebruik van Open Source. Zo is er geen garantie op doorontwikkeling en moet de software rechtmatig geüpdatet worden.

In mijn mening vallen de nadelen echter in het niet bij de voordelen! Ben je opzoek naar een alternatief voor de dure software? Dan raad ik je aan is naar een Open Source oplossing te zoeken!

Terug naar het overzicht

Bekijk ook

Updates bekijken