logo Open Data: Openbare informatie over jou? - Antum
Update
2 min
17 jan, 2018
Ivor Koen
Dit bericht is meer dan één jaar oud. De inhoud van dit bericht kan inmiddels verouderd zijn.

Open Data: Openbare informatie over jou?

De (semi) overheid en het bedrijfsleven stellen veel informatie beschikbaar voor het grote publiek. Informatie die jij en ik mag inzien en gebruiken. Maar wat voor informatie wordt er precies openbaar gemaakt en wat kan je ermee? Of wellicht een betere vraag, welke informatie over mij wordt er openbaar gemaakt?

Wat voor data wordt er openbaar gemaakt?

Wat voor soort data er aangeboden wordt door de (semi) overheid & bedrijven is zeer verschillend. Zo heeft de overheid bijvoorbeeld alle kenteken informatie openbaar gemaakt met de bijbehorende auto gegevens en zijn alle postcodes beschikbaar met de bijbehorende adres gegevens. Behalve de overheid stellen ook bedrijven data beschikbaar. Denk hierbij aan bedrijven als Twitter of Facebook welke veel data over hun gebruikers beschikbaar stellen om te gebruiken.

Open data voor iedereen toegankelijk?

Ja en nee. Ja, open data is openbaar en kan dus door iedereen worden benaderd. Je moet echter wel kennis van zaken hebben. Verwacht in de meeste gevallen niet een mooi Excel bestandje met alle informatie of een mooie website/app waarbij je door all informatie heen kan bladeren. Open data is vooral interessant voor ontwikkelaars welke de data willen verwerken in hun software, zoals websites of mobiele apps. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een autodealer die graag bezoekers de mogelijkheid wilt geven hun APK datum te controleren.

Privacy

De verschillende data bronnen vermelden zéér veel informatie maar er zijn wel regels aan verbonden. Persoonlijke informatie komt niet in deze data bronnen te staan. Je kan dus wel achterhalen welk merk, model en hoeveel deuren een auto heeft. Maar op welke naam de auto staat is niet te achterhalen. Daarbij is persoonlijke informatie zoals telefoonnummers, email-adressen, huisnummers, etc. ook niet te benaderen via Open Data.

Zoveel open data is natuurlijk prachtig voor een ontwikkelaar. Zelf ben ik dan ook erg enthousiast dat ik zoveel data tot mijn beschikking heb om nog completere websites te kunnen ontwikkelen. Binnenkort wordt er een website gelanceerd waarbij de kenteken Open Data is geïntegreerd. Benieuwd naar het resultaat? Houdt onze website dan goed in de gaten!

Terug naar het overzicht

Bekijk ook

Updates bekijken