WCAG ofwel ‘Web Content Accessibility Guidelines’ zijn richtlijnen welke de globale norm zijn voor het toegankelijk maken van web content.
De WCAG is voor het eerst uitgebracht in 1999. Dit was de eerste versie van de richtlijnen, bekend als WCAG 1.0, en werd ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3C). Het doel van deze richtlijnen was om webcontent toegankelijk te maken voor mensen met een handicap, zoals visuele, auditieve, fysieke, cognitieve en neurologische beperkingen.
Nadat de eerste versie van WCAG was uitgebracht werden later de richtlijnen geüpdatet om bij te blijven met de technologische ontwikkelingen en om bredere toegankelijkheidsbehoeften te dekken. Zo werd in 2008 WCAG 2.0 uitgebracht, en in 2018 volgde WCAG 2.1. De richtlijnen blijven zich ontwikkelen om beter aan te sluiten bij moderne webtechnologieën en gebruikersvereisten. Momenteel zijn de WCAG 2.2. richtlijnen de norm geworden.
De WCAG 2.2, net als zijn voorgangers, is gebaseerd op drie conformiteitsniveaus om de toegankelijkheid van webinhoud te beoordelen: A, AA, en AAA. Elk niveau vertegenwoordigt een andere mate van toegankelijkheid en complexiteit in de implementatie. Hieronder een overzicht van de drie niveaus in WCAG 2.2:
Dit is het basisniveau en bevat de meest essentiële vereisten om webinhoud toegankelijk te maken. Als een website alleen aan Niveau A voldoet, zorgt dit ervoor dat sommige gebruikers met beperkingen toegang hebben tot de content, maar dit is nog niet optimaal. Het niet volgen van deze richtlijnen kan ervoor zorgen dat een deel van de doelgroep geen toegang heeft tot de inhoud.
Niveau AA is de standaard die vaak wordt aanbevolen en vereist in verschillende wetgevingen wereldwijd. Dit niveau zorgt ervoor dat een groot deel van de gebruikers met beperkingen toegang heeft tot de inhoud en functies van de website. Dit niveau is breder en dieper in de toegankelijkheidseisen dan Niveau A.
Niveau AAA bevat de strengste eisen en is het moeilijkst te implementeren. Dit niveau is bedoeld om de toegankelijkheid voor bijna alle gebruikers te maximaliseren, ongeacht hun beperkingen. Hoewel het streven naar Niveau AAA wenselijk is, is het vaak niet haalbaar om dit voor een hele website te realiseren, omdat sommige inhoudstypes of contexten niet volledig toegankelijk gemaakt kunnen worden op dit niveau.