logo Wat is een API - Antum

Wat is een API?

In de kennisbank van webdesign bureau Antum worden de belangrijkste begrippen van ons vak aan u uitgelegd. U vindt hier alles over online applicaties, UX design, websites, webshops en portalen. Nu behandelen we de vraag:
Wat is een API?

Wat is een API?

De afkorting API staat letterlijk voor: Application Programming Interface.

Een API is eigenlijk een communicatiemiddel tussen verschillende softwareprogramma’s. Je kunt bijvoorbeeld een API koppeling in je applicatie verwerken om bepaalde informatie of functionaliteit van een andere applicatie te gebruiken. Een makkelijk te herkennen voorbeeld hiervan is de Google Maps API. Op veel websites ziet men tegenwoordig een kaart van Google Maps van waar het bedrijf zich bevindt. Er wordt dan eigenlijk een stukje van Google Maps ‘geleend’ op die website. De ontwikkelaar heeft een API koppeling geplaatst waardoor een link naar het juiste stukje kaart van Google Maps is.

API’s worden op verschillende manieren in webapplicaties, besturingssystemen, softwarebibliotheken en websites verwerkt. Een Google Maps kaartje is hier natuurlijk slechts een klein voorbeeld van. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om agenda’s of boekhoudingsprogramma’s te implementeren in andere applicaties. De mogelijkheden zijn eindeloos.