logo Wat is E-commerce | Kennisbank - Antum

Wat is E-commerce?

In de kennisbank van internetbureau Antum worden de belangrijkste begrippen van ons vak aan u uitgelegd. U vindt hier alles over online applicaties, UX design, websites, webshops en portalen. Op deze pagina behandelen we de vraag:
Wat is E-commerce?

Wat is E-commerce?

E-commerce is de afkorting voor Electronic commerce en is een verzamelnaam voor alle handel die digitaal uitgevoerd wordt. Dit kan gaan om het kopen van producten, diensten, het boeken van een vakantie of bijvoorbeeld het spelen van online kansspellen. E-commerce is dus breder dan alleen producten bestellen in webshops.

Wanneer de een aankoop doet via E-commerce kun je tegenwoordig kiezen voor veel verschillende betaalmethoden. PayPal, iDeal, en zelfs cryptocurrency behoren allemaal tot de mogelijkheden. In de veel gevallen wordt voor het bouwen van een webshop WooCommerce gebruikt. Dit is een plug-in voor WordPress die het zelfs voor beginnende webshopeigenaren mogelijk maakt om via een online winkel hun producten te verkopen. Wanneer je zelf weinig ervaring hebt met het bouwen van websites, kun je de webshop laten ontwikkelen door een internetbureau. Vervolgens kun je met de WooCommerce plug-in en WordPress zelf bestellingen behandelen, producten toevoegen, afbeeldingen wijzigen en wat je verder nog nodig hebt voor jouw online bedrijf. Tegenwoordig is het eigenlijk voor iedereen mogelijk om een online onderneming te starten.

Wanneer je een eigen online onderneming start is het verstandig om je te verdiepen in de spelregels. In de Nederlandse wet wordt vaak gesproken over ‘verkoop op afstand’. Dit geeft meteen aan hoe breed E-commerce eigenlijk is. Voor webwinkels of verkoop op afstand gelden een aantal andere regels dan voor fysieke winkels. Wanneer je van een fysieke winkel overstapt of uitbreidt met een online winkel moet je hier wel van op de hoogte zijn. Voor een overzicht van de wetten die gelden voor webwinkels kun je kijken op de website van de overheid.Β