logo Wat is een drempelvrije website? - Antum
Update
2 min
17 jan, 2018
Ivor Koen
Dit bericht is meer dan één jaar oud. De inhoud van dit bericht kan inmiddels verouderd zijn.

Wat is een drempelvrije website?

Vandaag zal je misschien op het nieuws berichten hebben gehoord over gemeente- en overheidswebsites welke slecht toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Uit onderzoek van Stichting drempelvrij.nl en College voor de Rechten van de Mens is gebleken dat maar 6% van de overheidssites rekening houdt met deze mensen.

 

Aangezien steeds meer belangrijke zaken als een rijbewijs aanvragen, een id-kaart verlengen en aangiften doen online geregeld moeten worden is het vanzelfsprekend dat iedereen dit op een gemakkelijke manier zou moeten kunnen doen. Sinds 1 januari dit jaar moeten alle overheidswebsites ‘drempelvrij’ zijn zodat mensen met een beperking (denk aan; slechtziend, blind, verstandelijke beperking, kleurenblind) eenvoudig gebruik kunnen maken van deze websites.

Een drempelvrije website is zoals hierboven vermeld, een website welke voor iedereen goed toegankelijk is. Stichting Drempelvrij.nl heeft hier de officiële richtlijnen voor opgesteld. Er zijn 3 niveau’s van ‘drempelvrijheid’ waar een website aan kan voldoen. (A, AA en AAA). Een overheidssite moet minimaal level A hebben. Of de site daadwerkelijk drempelvrij is wordt gecontroleerd door één van de officiële inspectie-instellingen. Deze inspectie-instellingen controleren de website op basis van de WCAG 2.0 richtlijnen.

 

Waar moet een drempelvrije website aan voldoen?

Een kleine greep uit de richtlijnen van Level A zijn hier beschreven, klik hier voor de volledige lijst met richtlijnen.

  • De website moet een duidelijk contrast hebben tussen bijvoorbeeld tekst en achtergrondkleur.
  • De bezoeker moet de website in een groot genoeg lettertype kunnen gebruiken.
  • Alle video’s in de website moeten ondertiteling hebben
  • Niet uitsluitend verwijzingen als: ‘hiernaast vindt u meer…’ Dit is niet bruikbaar voor blinden mensen.
  • Alle downloads (bijvoorbeeld PDF bestanden) dienen ook te voldoen aan de drempelvrij richtlijnen
  • Er moet de mogelijkheid zijn om automatisch bewegende beelden en geluiden te stoppen
  • De website moet volledig te bedienen zijn met toetsenbord. Hierbij moet rekening worden gehouden met een logische tab-volgorde.

 

Voorbeelden van drempelvrije websites:

 

Ook een drempelvrije website?

Antum helpt u graag met de ontwikkeling van een drempelvrije website. Neem hiervoor contact met ons op en overleg uw wensen.

Terug naar het overzicht

Bekijk meer

Updates bekijken