Alle updates Anoniemer online met Google? 06 juni 2014

Anoniemer online met Google?

Een oude webpagina met gênante teksten en foto's van jezelf, informatie online die je liever niet bij je werknemers/werkgever terecht ziet komen: we kennen ze allemaal. En hoewel je veel zelf digitaal kan verwijderen, heb je helaas niet op al jouw persoonlijke informatie grip. Tot op heden. Nu schijnt het dat we er namelijk zelf voor kunnen zorgen dat de zoekresultaten in Google bij jouw naam verwijderd worden.

En hoe komt dit nu opeens, zul je je afvragen. Mede door het Hof van Justitie mogen sinds kort gebruikers zoekmachines als Google vragen om bepaalde resultaten uit de zoeklijst te verwijderen. Typ ik dus 'Esmee de Jager' in bij Google en er komt iets omhoog waar ik  niet mee wil worden geassocieerd? Dan vul ik simpelweg dit formulier in op de website van Google: https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch.

Grappig, denk je, want nu kan ik die vriend/collega ook eens goed pakken en al zijn goede resultaten verwijderen in Google. Helaas gaat die vlieger niet op want je moet bij je digitale aanvraag een kopie van je paspoort/ identiteitsbewijs bijvoegen. Verwijdering van de link gaat ook dan niet zomaar. Daarbij vermeldt Google: “Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten die resultaten ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt zijn.” Misschien een moeilijke zin, maar het komt erop neer dat simpelweg moet worden aangetoond of dergelijke aangegeven informatie verouderd, verkeerd of niet langer geschikt is. Google geeft aan dat het invullen van het formulier slechts de eerste stap is en zij nauw samenwerken met diverse instanties. Een beetje een vaag verhaal, daarbij vraag ik mij af hoe zij gaan beoordelen of een link daadwerkelijk ontoereikend, irrelevant of buitensporig is.

Desalniettemin, Google had binnen 24 uur zo'n 12.000 formulieren ontvangen van gebruikers die links willen deleten. Uiteraard veel, maar al deze aanvragen zullen nog door een setje voorwaarden heen moeten alvorens mij daadwerkelijk zullen worden weggevaagd van het internet. Laten we niet al te negatief zijn. Uiteraard is het een goede ontwikkeling dat elke internetter nu iets meer zeggenschap heeft over de informatie online. Toch is de werkwijze dubieus te noemen en wordt er al gespeculeerd over mogelijke schending van het data privacy regelement doordat de formulieren vragen naar een identiteitsbewijs, adres en volledige naam. Het is een lastig verhaal, want hoe verwijder je persoonlijke informatie over een individu zonder dat je zeker weet dat daadwerkelijk  die persoon de aanvraag doet? Toch zou ik het denk ik niet zo snel doen, mijn paspoort en adres opsturen naar Google (ook al weet Google waarschijnlijk allang mijn adres door Google Maps). Ik blijf er lekker voor zorgen dat ik ten alle tijden zelf let op wat er over mij online gezet wordt, vind ik wel zo makkelijk. 

Wat vindt jij, is dit formulier van Google een bevordering van de anonimiteit online?

Bronnen: 
http://www.pcworld.com/article/2359860/google-has-received-over-41000-requests-to-forget-personal-information.html
https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch

Internetbureau Antum