Snellere mobiele website dankzij AMP

Langzame websites zijn een grote irritatie op het internet. Zeker als je een langzame website wilt bezoeken op je mobiel zonder wifi. Een ergernis die niet alleen speelt bij gebruikers, maar ook bij de tech giganten. Google heeft daarom samen met een grote groep van internetbedrijven en uitgevers besloten om wat aan de snelheid van mobiele websites te doen. Het resultaat: een webpagina die binnen een fractie van een seconde inlaadt.

Inhoud

  • Wat is AMP?
  • Beschikbaarheid
  • Door wie?
  • Eenvoudige implementatie
  • De AMP pagina


Wat is AMP?

Om webpagina's op mobiele apparaten snel te kunnen laden, geldt een nieuwe open standaard onder de naam 'AMP'. Dit staat voor 'Accelerated Mobile Pages' wat eigenlijk al zegt hoe het werkt. Dankzij deze nieuwe standaard kunnen websites razendsnel pagina's aan bezoekers aanbieden. Zo snel dat je bijna het idee hebt dat er niets te laden valt.

Beschikbaarheid

AMP pagina's worden op dit moment langzaam uitgerold, en het is nog niet vanzelfsprekend dat je op een AMP pagina terechtkomt. Wanneer je een website direct bezoekt, zal dit dan ook niet het geval zijn. Zoek je door de zoekresultaten van Google of maak je gebruik van een Social Media platform als Facebook, Twitter of LinkedIn, dan heb je wel kans dat je AMP pagina's tegenkomt. Uiteraard alleen op je mobiel.

In eerste instantie richtte Google zich uitsluitend op nieuwsberichten. Alleen de nieuwsberichten met een AMP pagina werden in de zoekresultaten aangeboden. Langzaam maar zeker worden ook andere soorten AMP pagina's in de resultaten getoond.

Door wie?

Google is de grootste naam achter het AMP project, maar is zeker niet het enige bedrijf. Zo zijn onder meer Twitter, LinkedIn, Pinterest & WordPress ook actief betrokken bij dit project. Verder zien grote uitgevers veel potentie in de snelheid met AMP en steunen het actief. Denk hierbij aan uitgevers als The New York Times, BBC en The Washington Post.

Eenvoudige implementatie

Om van dit project écht een succes te maken, zullen websites daadwerkelijk gebruik moeten gaan maken van het nieuwe AMP format. Met het uiteindelijke doel om de laadtijd helemaal de wereld uit te helpen. Gelukkig is het erg eenvoudig om AMP pagina's te maken. Voor websitebouwers is het dan ook een kleine moeite om dit nieuwe format onder de knie te krijgen. Er is slechts beperkte kennis van HTML & JavaScript nodig, wat voor elke goede websitebouwer geen enkel probleem is.

De AMP pagina

Ook al staan wij erg positief tegenover dit project, is er toch één 'maar'. Je moet namelijk erg goed kijken hoe je de AMP wilt gaan gebruiken. Hoewel je webpagina’s met AMP erg snel kan aanbieden, zijn de pagina's over het algemeen wel beperkter dan standaard pagina's. Zo zijn formulieren in de huidige experimentele fase nog niet volledig op deze pagina’s beschikbaar. Wel verwachten we dat dit in de toekomst verandert én dat we zelfs volledige websites volgens dit nieuwe format kunnen ontwikkelen.

Wij van Antum zijn in ieder geval erg enthousiast over de snellere laadtijd van websites dankzij de AMP ontwikkelingen!