SSL

SSL staat voor “Secure Sockets Layer” en is een encryptie protocol dat communicatie tussen server en browser beveiligt. In simpelere woorden: het zorgt ervoor dat je website veiliger is door de website communicatie te beveiligen. 


Communicatie van je website

Zodra je een website bezoekt, stuurt je browser een verzoek naar de server en die stuurt vervolgens weer informatie naar je browser om de website te bekijken. Op het moment dat je een formulier invult in een website, worden alle gegevens die je invult naar de server gestuurd. Dit zijn slechts kleine voorbeelden van de communicatie van je browser naar de server. 

Een SSL certificaat zorgt ervoor dat deze communicatie versleuteld heen en weer gestuurd wordt. Zo is de kans een stuk kleiner dat jouw informatie in verkeerde handen valt.

Informatie websites

Bij een eenvoudige informatieve website zal de noodzaak voor een SSL certificaat niet heel hoog zijn als het gaat om beveiliging. Je bezoekers zullen niet heel veel gevoelige informatie achterlaten en zodoende is er ook weinig om te beveiligen. Een SSL is dus ook niet verplicht bij een eenvoudige informatieve website. Het voordeel ligt dan voornamelijk in de betrouwbaarheid die je zal uitstralen naar bezoekers.

Verplicht bij omgang met persoonsgegevens

Heb je een webshop of website waar je persoonsgegevens bewaart van je bezoekers? Dan ben je verplicht om een SSL aan te schaffen voor de bescherming van je bezoekers. Je hebt in dit geval dus geen keuze om dit wel of niet aan te schaffen.

Zie je dus een webshop zonder SSL certificaat? Bestel daar dan zeker niet. De desbetreffende webshop gaat niet zorgvuldig met je gegevens om en overtreedt de regels!

Hoe herken je een SSL certificaat?

Hoe weet je nou of je met een veilige website te maken hebt? Wanneer je bovenin je browser kijkt, in de adresbalk, dan hoor je een slotje naast de website te zien staan. Ook een markering in blauw of groen heeft hiermee te maken. Wanneer je dit slotje ziet staan, dan weet je dat op die website een SSL actief is. En dat je informatie dus privé blijft.

Internetbureau Antum