logo OTAP: wat is het en waar staat het voor? - Antum

Wat is OTAP?

In de kennisbank van internetbureau Antum worden de belangrijkste begrippen van ons vak aan u uitgelegd. U vindt hier alles over online applicaties, UX design, websites, webshops en portalen. Op deze pagina behandelen we de vraag:
Wat is OTAP?

Wat is OTAP?

OTAP is een benaming voor een methodiek die veel wordt gebruikt in de ICT. De afkorting OTAP staat voor Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie. Het zijn de fases die tijdens de ontwikkeling van een applicatie doorlopen worden.

  • Ontwikkeling: Een applicatie of een verandering eraan wordt eerst ontwikkeld in een offline ontwikkelomgeving. In deze offline werkomgeving kan het team van developers veilig werken aan de ontwikkeling van een online applicatie. Wanneer de ontwikkelomgeving wordt afgesloten wordt er een versie van de applicatie gekopieerd in een versiebeheer programma.
  • Test: Wanneer het development team tevreden is met de nieuwe ontwikkelingen, moeten deze getest worden. Dit gebeurt op een zogeheten testserver. Hier worden zowel de technische als de functionele aspecten van de applicatie geanalyseerd. De resultaten van de test komen weer terecht bij de developers. Die kunnen op hun beurt weer de naar boven gekomen risico’s tackelen. Ook opdrachtgevers krijgen de mogelijkheid om ontwikkelingen te testen voor deze online verschijnen.
  • Acceptatie: Wanneer de online applicatie of een onderdeel daarvan helemaal getest en ontwikkeld is wordt deze in een acceptatie omgeving gezet. Hier kan de opdrachtgever bekijken of de veranderingen naar wens zijn. De functionaliteit en performance van de applicatie worden in beeld gebracht, zonder dat de huidige website offline hoeft of niet naar behoren zal functioneren.
  • Productie: Pas wanneer de opdrachtgever en de developers helemaal tevreden zijn met het functioneren van de applicatie, zal deze online gezet worden. De productieomgeving zal exact hetzelfde zijn als de acceptatieomgeving. Dit omdat er zo geen ruimte wordt geboden aan ongeteste elementen. De productieomgeving is pas het moment waar veranderingen online komen en dus zichtbaar voor de klanten.