Cache / Geheugen

Als je met een website aan de slag gaat, of een website hebt laten bouwen, dan hoor je het regelmatig voorbijkomen: cache. Weet jij wat het is en wat de functie ervan voor je website kan zijn? Wij leggen uit dat het alles te maken heeft met de snelheid van websites.

Snel laden van je website

Heel simpel uitgelegd, is “cache” een geheugen. Op het moment dat je een website bekijkt, worden er veel bestanden gedownload, zoals afbeeldingen. Al deze bestanden worden opgeslagen in je browser, op je computer. Wanneer je de website later weer eens bezoekt, dan hoef je deze bestanden niet nog een keer te downloaden. Met als gevolg dat de website vele malen sneller geladen wordt. Wel zo prettig dus.

Verschillende soorten cache

Om websites sneller in te laden, wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten cache. Voornamelijk cache op verschillende locaties. Zo zal de website worden onthouden door de browsers waar websites in bekeken zijn, maar ook op onze server wordt er gebruik gemaakt van een cache. Waarom wij dit doen, lichten we ook graag toe.

Het gebruik van een CMS systeem brengt vele voordelen met zich mee, zoals het kunnen beheren van je eigen website zonder technische kennis. Om dit mogelijk te maken, worden de systemen en websites echter wel groter en complexer. Dit kan een negatieve invloed hebben op de snelheid van websites. Iedere pagina moet immers opgebouwd worden, voordat deze op een scherm te zien is. Door gebruik te maken van cache wordt dit opgelost. Elke pagina hoeft slechts één keer opgebouwd te worden, vanwege het opslaan in het geheugen. En zo kunnen wij de pagina's snel weergeven aan de bezoekers.

Aanpassing zichtbaar na legen cache

Voor elke website word veel opgeslagen in het geheugen. Websites moeten alleen wel beheerbaar blijven. De optie om de cache te legen, biedt hiervoor de oplossing. “Cache legen” is een mogelijkheid in vele CMS systemen, zoals ook in TYPO3. Wanneer je een aanpassing maakt in je website, zal je dan ook eerst even het geheugen moeten legen om je aanpassing zichtbaar te maken. Doe je dit niet, dan wordt je website weergegeven, zoals deze in het geheugen is opgeslagen. Zonder jou gewenste aanpassing dus. In dat geval is het gewoon een kwestie van even de cache legen. Zodat je bezoeker een up-to-date website te zien krijgt.

Tijdens de kosteloze trainingen bij het opleveren van onze websites, attenderen wij onze klanten op de functie van het legen van de cache.

Internetbureau Antum